6 amenințări cibernetice pe care nu-ți permiți să le ignori

6 amenințări cibernetice pe care nu-ți permiți să le ignori

Să investești în infrastructura securității cibernetice înseamnă în primul rând să economisești pe termen lung în ceea ce privește costurile de web hosting. E important, pentru început, să știi cu ce te confrunți. Există multe amenințări pe plan online de care poți să te lovești, iar astăzi vom vorbi despre 6 dintre acestea. Iată 6 amenințări cibernetice pe care nu-ți permiți să le ignori:

Traversăm o perioadă dificilă, în care multe industrii și afaceri, atât mari cât și mici au avut și au de suferit. Spectrul atacurilor cibernetice este acum mai larg ca niciodată. Ar putea părea că doar numele grele din diferite industrii se confruntă cu astfel de probleme digitale. Realitatea este însă alta. Conform unor date publicate de Verizon, mai mult de 40 % din totalul atacurilor cibernetice au ca țintă afacerile mici. 

1. Ransomware

Mulți proprietari de afaceri vor fi tentați ca în cazul în care întâlnesc acest tip de atac cibernetic, să plătească pur și simplu prețul cerut de răufăcători. Pentru că ceea ce își doresc cel mai mult e ca lucrurile să se întoarcă la normal. Ideea e că, odată ce ai fost supus unui atac, este foarte probabil să te mai confrunți și în viitor cu problema respectivă.

ransomware atack
ransomware atack

Software-ul antivirus e imperios necesar pentru a preveni chiar și cele mai sofisticate tipuri de atacuri cibernetice. Însă e important să știi un lucru: păstrându-ți sistemul de operare updatat în permanență poate fi o soluție bună, pe termen lung, de a preveni acest tip de incidente.

2. Phishing

Phishingul înseamnă orice încercare de a obține informații sensibile din sistemul tău operațional. Atacatorul se prezintă ca un alt administrator sau utilizator. Este o practică des întâlnită în economia digitală actuală. 

Cum te poți proteja de un astfel de atac? Singurul mod de a te proteja este să securizezi orice fel de comunicare internă din cadrul companiei tale. Asta presupune criptarea e-mailurilor sau/și gestionarea atentă a utilizatorilor și a canalelor de comunicare. Sunt lucruri pe care trebuie neapărat să le ai în vedere.

phishing GlobeHosting
phishing- GlobeHosting

3. Inside Jobs ( atacuri din interior) 

Oricât de multă încredere ai avea în membrii echipei tale, un singur angajat te poate expune unei adevărate catastrofe.

Spre deosebire de alte tipuri de amenințări cibernetice, soluția de a te proteja împotriva acestuia nu este una digitală, ci una ce ține mai degrabă de puterea de comunicare pe care o deții în cadrul organizației tale.

Ce să faci? Comunică deschis cu angajații tăi despre sensibilitatea datelor la care au acces. Fii deschis și ascultă-i atunci când întâmpină dificultăți. Nu vei putea niciodată să ai control absolut asupra lor, însă faptul că îi asculți atunci când au nevoie le va crește încrederea în tine.

4.  Atac cibernetic de tip DoS

Denial-of-service (DoS) apare în momentul în care un hacker trimite un aflux mare de trafic către un server sau o rețea pentru a copleși sistemul și pentru a-i afecta capacitatea de operare. Este des folosit pentru a opri un site sau o aplicație și cauzează o situație neplăcută ce poate dura zile întregi sau chiar o perioadă mai lungă de timp.

DoS atack
DoS atack

Cea mai bună metodă de a preveni aceste probleme este să investești serios în servicii digitale care te ajută să-i oprești pe atacatori și să previi să te găsească. 

5. Injectarea directă a comenzilor SQL

Acest tip de atac presupune o tehnică pe care atacatorul o folosește pentru a compromite total un site.

Atacatorul inserează un script de tip SQL (Structured Query Language) într-o anumită aplicație prin intermediul unei căsuțe de input. Mai mult decât atât, un hacker poate introduce inclusiv într-un formular de înregistrare de pe un site, o comandă SQL. Informații importante din baza ta de date vor fi compromise. Prevenirea acestui tip de atac e lăsat de obicei pe seama experților în domeniu. 

6. Atacuri care au la bază e-mailul

Este absolut crucial să îți păstrezi platforma de e-mailing complet securizată. Atacurile bazate pe e-mail nu reprezintă doar un tip de atac cibernetic, ci o metodă foarte periculoasă de atac. Criptarea e-mailurilor este o necesitate absolută. Nevoia de securitate nu se oprește însă aici. Cel mai bun lucru pe care îl poți face e să te asiguri că toți angajații tăi cunosc faptul că nu pot deschide atașamente din e-mailuri primite din afara organizației.

E important să fie verificate adresele de e-mail scrise asemănător cu cele din compania ta, în cazul în care acestea există. 

Concluzie

Primul pas pentru a te proteja împotriva tipurilor de amenințări cibernetice este să le cunoști și să le înțelegi gradul de risc și pericol la care îți pot supune activitatea. Poți apoi opta pentru servicii specializate, care să-ți păstreze datele în deplină siguranță.

Related Posts
Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.